τηλ: 23810 21483

Υπερηχογράφημα β' επιπέδου

Υπερηχογράφημα β' επιπέδου

 

  Η εξέταση της ανατομίας του εμβρύου γνωστή και ως υπερηχογράφημα β' επιπέδου είναι το 2ο σημαντικότερο υπερηχογράφημα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και γίνεται στις 20-24 εβδομάδες. Απευθύνεται στο σύνολο των εγκύων γυναικών, καθώς το 90% των εμβρύων με συγγενείς ανατομικές ανωμαλίες θα γεννηθούν απο μητέρα χωρίς παράγοντες κινδύνου.

Οι βασικότεροι στόχοι του είναι: Δ.Π.

  • Λεπτομερής  έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου
  • Η ανεύρεση παθολογικών δεικτών χρωμοσωματικών ανωμαλιών (οι δείκτες χρωμοσωματικών ανωμαλιών (μείζονες και ελάσσονες) είναι ευρήματα ανατομικά, που στατιστικά σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα συνύπαρξης τους με συγκεκριμένες χρωμοσωματικές ανωμαλίες).
  • Έλεγχος της θέσης του πλακούντα και της ποσότητας του αμνιακού υγρού.
  • Συμπληρωματικά έλεγχος της ροής του αίματος στις μητριαίες αρτηρίες, για την πρόβλεψη προεκλαμψίας και ενδομήτριας καθυστέρησης του εμβρύου, που θα ανιχνεύσει πληθυσμό υψηλού κινδύνου για υπερτασική νόσο κύησης/ προεκλαμψία/ καθυστέρηση ενδομήτρια ανάπτυξης του εμβρύου με πιθανό όφελος την έγκαιρη αναγνώριση της κατάστασης και αντιμετώπισή της.
  • Έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια μέτρηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας για την πρόβλεψη της πιθανότητας πρόωρου τοκετού. Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η χορήγηση προγεστερόνης σε έγκυες χωρίς παράγοντες κινδύνου για πρόωρο τοκετό και που ανιχνεύονται να έχουν βραχύ τράχηλο, μειώνει πολύ την πιθανότητα πρόωρου τοκετού.
  • Μελέτη της εμβρυϊκής καρδιάς από εξειδικευμένο εμβρυϊκό παιδοκαρδιολόγο.

  Η υπερηχογράφική εξέταση δεν μπορεί να διαγνώσει ή να αποκλείσει το σύνολο των ανατομικών ανωμαλιών του εμβρύου. Μια μεγάλη που περιέλαβε 36 μελέτες με περίπου 900.000 έμβρυα έδειξε ότι η συνολική ευαισθησία της υπερηχογραφικής εξέτασης β' τριμήνου για τη διάγνωση ανατομικών ανωμαλιών ήταν 40%. (ευαισθησία- υπερηχογραφικής εξέτασης- Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας)

  Η διαγνωστική ικανότητα της υπερηχογραφικής εξέτασης του β' τριμήνου για την ανίχνευση συνδρόμου Down είναι μικρότερη από 50%. Η εξέταση με τη μεγαλύτερη ευαισθησία για την ανίχνευση χρωμοσωματικών ανωμαλιών είναι το υπερηχογράφημα στις 11-14 εβδομάδες. Στο β' τρίμηνο συχνά ανευρίσκονται ελάσσονες υπερηχογράφικοί δείκτες (όπως οι κύστεις χοριοειδών πλεγμάτων, η υπερηχογενής εστία στην καρδιά, το υπερηχογενές έμβρυο, η κλινοδακτυλία το βραχύ μηριαίο ή το βραχύ βραχιόνιο οστό, η ήπια υδρονέφρωση, η κοιλιομεγαλία και η πάχυνση της αυχενικής πτυχής. Οι δείκτες αυτοί έχουν συσχετιστεί, ωστόσο στην πλειονότητα των περιπτώσεων απαντώνται σε φυσιολογικά έμβρυα. Η αξία αυτών των ευρημάτων, εφ'όσον είναι μεμονωμένα, είναι αμφισβητήσιμη και η πιθανότητα χρωμοσωματικής ανωμαλίας αυξάνεται σημαντικά μόνο σε συνδυασμό τουλάχιστον 2 δεικτών.

Διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικές ανάγκες

Πλοηγηθείτε στο περιεχόμενο του site ανάλογα με τις ηλικιακές σας ανάγκες
Ηλικία  
Αποτρίχωση με επιστημονική γνώση και με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και τεχνικές laser
κλείστε ραντεβού στο τηλ 23810 21483 περισσότερα

Επισκεφθείτε μας. Καλέστε στο 23810 21483