τηλ: 23810 21483

Συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

 

 

 

Συμπτώματα

Αιτία

Πρόληψη/Θεραπεία

Κίνδυνοι για τη μητέρα και το έμβρυο

Αίσθηση κόπωσης, υπνηλία

Οφείλονται στην εντατική λειτουργία των ζωτικών σας οργάνων, που στη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιβαρύνονται με πρόσθετο έργο.

Χαλαρώστε και προσαρμοστείτε στους νέους ρυθμούς που επιβάλλει το σώμα σας. Όσο προχωράει η εγκυμοσύνη θα νιώθετε πιο ενεργητική. 

Αν αισθάνεστε μονίμως εξουθενωμένη και υποτονική, τότε μπορεί να έχετε αναιμία. Θα χρειαστεί πιθανόν να σας συνταγογραφήσουμε συμπληρώματα σιδήρου.

Πρωινή αδιαθεσία : εκδηλώνεται με ναυτία και εμετούς

Εμφανίζεται στο πρώτο τρίμηνο και οφείλεται στη δράση μιας ορμόνης, της χοριακής γοναδοτροπίνης, που παράγεται μόνο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, οι ορμόνες επηρεάζουν το σάλιο σας, αλλοτριώνοντας τη γεύση των φαγητών και των ποτών.

Αν έχετε πρωινή ναυτία, φροντίστε πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι να φάτε μια φρυγανιά ή ένα μπισκότο. Αν τα συμπτώματα επιμένουν στη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να τρώτε μικρά και τακτικά γεύματα, αποφεύγοντας τις λιπαρές τροφές και το γάλα. Τα ροφήματα μέντας, χαμομηλιού ή πιπερόριζας καταπραϋνουν τα συμπτώματα.

Οι έντονοι και συνεχόμενοι έμετοι, πάνω από τρεις φορές την ημέρα για 2-3 συνεχόμενες ημέρες, μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση και σημαντική απώλεια ιχνοστοιχείων, γι αυτό πρέπει να μας ενημερώσετε αμέσως. Σε βαριά μορφή (υπερέμεση εγκύου) είναι αναγκαία η εισαγωγή σας σε κλινική για να αντικατασταθεί η απώλεια των υγρών.

Δυσκοιλιότητα : Δυσκολία στην κένωση του εντέρου

Η ορμόνη προγεστερόνη επιβραδύνει τους ρυθμούς της πέψης και χαλαρώνει τους μυς του εντέρου, μειώνοντας τη συσταλτικότητά του.

Να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα και να αποφεύγετε τις βαριές και πικάντικες τροφές. Φροντίστε το διαιτολόγιο σας να περιέχει άφθονα φρούτα , λαχανικά και τροφές πλούσιες σε ίνες. Πίνετε πολύ νερό (περίπου 2 λίτρα την ημέρα). Η άσκηση θα σας ωφελήσει πολύ.

Κανένας.

Αιμορροϊδες : διεσταλμένες φλέβες στην περιοχή του πρωκτού

Προκαλούνται από την πίεση που ασκεί το έμβρυο στις φλέβες της πυέλου (λεκάνης). Το αίμα λιμνάζει προκαλώντας διόγκωση των φλεβών.

Δεν είναι σοβαρό πρόβλημα, αλλά είναι ενοχλητικό και επιβαρύνεται από τη δυσκοιλιότητα. Πιθανόν θα σας συστήσουμε κάποια αλοιφή. Για να ανακουφιστείτε, τοποθετήστε στην περιοχή λίγο πάγο τυλιγμένο σε μια πετσέτα για 10 λεπτά. Να πλένεστε με νερό και ουδέτερο σαπούνι μετά από κάθε κένωση.

Κανένας. Οι αιμορροϊδες εξαφανίζονται μετά τον τοκετό.

Καούρες : Αίσθηση ξινίλας και καυστικού πόνου στον οισοφάγο

Η ορμόνη προγεστερόνη προκαλεί χαλάρωση στη βαλβίδα του στομάχου με αποτέλεσμα την παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του. Αργότερα, οι καούρες προκαλούνται από την πίεση που ασκεί η διογκωμένη μήτρα στο στομάχι.

Κάντε μικρά, τακτικά γεύματα και αποφεύγετε να έχετε φάει πριν πέσετε για ύπνο. Αποφεύγετε επίσης τα βαριά και πικάντικα φαγητά που προκαλούν δυσπεψία. Να τρώτε με την πλάτη ίσια για να μην πιέζετε το στομάχι σας. Αν υποφέρετε τη νύχτα, να ξαπλώνετε πάνω σε πολλά μαξιλάρια, ώστε το επάνω τμήμα του κορμού να είναι ανασηκωμένο.

Κανένας.

Πονοκέφαλος.

Μπορεί να οφείλεται στην ψηλή στάθμη της προγεστερόνης.

Αποφεύγετε να μένετε νηστική και πίνετε άφθονο νερό. Μην εκτίθεστε στο έντονο φως, την πολυκοσμία και το θόρυβο και διαφυλάξτε όσο είναι δυνατόν την ηρεμία σας.

Αν ο πονοκέφαλος είναι έντονος και συνοδεύεται από θολή όραση ή βλέπετε «στίγματα» επί δύο και πλέον ώρες τότε μπορεί να έχετε προεκλαμψία. Ειδοποιήστε μας αμέσως.

Αϋπνία : Ανήσυχος, διακοπτόμενος ύπνος ή δυσκολία να κοιμηθείτε

Οι αλλαγές στο σώμα σας (ευαίσθητοι μαστοί, όγκος της κοιλιάς), η ορμονική επίδραση και η συχνοουρία μπορεί να κάνουν τον ύπνο σας δύσκολο.

Βρείτε μια χαλαρωτική στάση για τον ύπνο σας, ώστε να μη νιώθετε δυσφορία. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο και πιείτε ένα ποτήρι ζεστό γάλα (εκτός αν έχετε ναυτίες) πριν κοιμηθείτε. Αποφεύγετε το τσάι και τον καφέ και μην επιχειρήσετε να πάρετε υπνωτικά χάπια. Φροντίστε να ξεκλέβετε ύπνο στη διάρκεια της ημέρας, κάθε φορά που αισθάνεστε την ανάγκη.

Κανένας.

Τάσεις λιποθυμίας : εμφανίζονται συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο, κυρίως μετά από ορθοστασία ή αν είστε νηστική

Τα αιμοφόρα αγγεία, ειδικά των ποδιών, διαστέλλονται και το αίμα λιμνάζει στα κάτω άκρα. Η καρδιά υποχρεώνεται να δουλέψει πιο σκληρά για να στείλει αίμα στο υπόλοιπο σώμα.

Αποφεύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία. Μη σηκώνεστε απότομα όρθια. Να τρώτε τακτικά. Αν νιώσετε ζαλάδα, καθίστε σε μια καρέκλα και πάρτε λίγες βαθιές εισπνοές.

Μπορεί να είναι ένδειξη χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Συμβουλευτείτε μας αμέσως και οπωσδήποτε αν πέσετε κάτω και χτυπήσετε την κοιλιά σας.

Πόνοι στα πλευρά και δυσκολία αναπνοής

Σε προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης, η διογκωμένη μήτρα πιέζει τα εσωτερικά σας όργανα, τα οποία ασκούν πίεση στα πλευρά σας. Είναι πιο έντονοι οι πόνοι αν το έμβρυο είναι σε ισχιακή προβολή ή αν έχετε πολύδυμη εγκυμοσύνη.

Να ξαπλώνετε στο πλάι και όχι πάνω στην πλάτη σας. Οι πόνοι θα υποχωρήσουν όταν το έμβρυο κατέβει στη λεκάνη

Κανένας.

Πόνοι στη πλάτη

Προκαλούνται από τη χαλάρωση των συνδέσμων και των ιστών της λεκάνης και από την πίεση που ασκεί το βάρος του εμβρύου στη σπονδυλική στήλη.

Βελτιώστε τη στάση του σώματος σας. Αποφεύγετε τις απότομες κινήσεις και να σηκώνετε βάρη. Το μασάζ είναι πολύ ωφέλιμο.

Κανένας.

Κράμπες στο μηρό, στη γάμπα ή στο άκρο πόδι.

Οφείλονται στην κακή κυκλοφορία του αίματος ή πιθανόν σε έλλειψη ασβεστίου.

Κάντε ελαφρό μασάζ στο σημείο την ώρα που σας πιάνει ο πόνος. Για να προλάβετε τις κράμπες, κάντε ήπιες ασκήσεις λίγο πριν πάτε για ύπνο. Τα συμπληρώματα ασβεστίου θα σας ωφελήσουν, αλλά να τα λάβετε μόνο με συνταγή μας.

Κανένας.

Οίδημα : πρήξιμο στα χέρια, στα πόδια και στο πρόσωπο

Προκαλείται από την κατακράτηση υγρών στους ιστούς και είναι πιο έντονο στα πόδια και στους αστραγάλους.

Για να ανακουφιστείτε, αποφεύγετε την ορθοστασία και τοποθετείτε τα πόδια σας ψηλά, όποτε σας δίνεται η ευκαιρία. Αφαιρέστε τα δαχτυλίδια σας. Η άσκηση είναι πολύ ωφέλιμη, κυρίως το περπάτημα και το κολύμπι. Πίνετε άφθονα υγρά και μη βάζετε πολύ αλάτι στα φαγητά. Το οίδημα υποχωρεί τελείως μετά την εγκυμοσύνη.

Το απότομο πρήξιμο που συνοδεύεται από πονοκεφάλους και προβλήματα της όρασης είναι ένδειξη προεκλαμψίας και πρέπει να μας ενημερώσετε επειγόντως.

Φλεβίτιδα

Η πίεση που ασκεί το βάρος της μήτρας στις φλέβες της λεκάνης αυξάνει την πίεση που ασκεί το αίμα στις φλέβες των ποδιών, με αποτέλεσμα να δείχνουν πιο διογκωμένες. Επίσης η προγεστερόνη χαλαρώνει τα τοιχώματα των φλεβών, με το ίδιο αποτέλεσμα.

Φυσιολογικά υποχωρεί μετά την εγκυμοσύνη. Αν όμως υπάρχει προδιάθεση ή είστε υπέρβαρη, η φλεβίτιδα μπορεί να επιδεινωθεί ή να γίνει χρόνια. Για να περιορίσετε αυτή την πιθανότητα, να κάνετε ασκήσεις που τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Τοποθετείτε τα πόδια ψηλά σε κάθε ευκαιρία και αποφεύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία. Να φοράτε ελαστικές κάλτσες και αναπαυτικά παπούτσια με μέτριο τακούνι. 

Οι κοκκινίλες, το πρήξιμο ή ο πόνος στις γάμπες είναι ένδειξη θρομβοφλεβίτιδας. Ενημερώστε μας αμέσως. 

Μουδιάσματα στα δάχτυλα, δυσκολία να πιάνετε αντικείμενα και οξείς πόνοι στον καρπό και στο χέρι.

Η κατακράτηση υγρών προκαλεί πρήξιμο στους ιστούς του καρπιαίου σωλήνα (που βρίσκεται πριν από την παλάμη), προκαλώντας πίεση στα νεύρα.

Μη σηκώνετε βαριά αντικείμενα και μην κάνετε συχνή χρήση του πληκτρολογίου. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, θα χρειαστείτε φυσιοθεραπεία.

Κανένας.

Κνησμός, κυρίως στην κοιλιά και στην πλάτη ή κάτω από το στήθος.

Ένας ελαφρύς κνησμός είναι φυσιολογικός επειδή το δέρμα τεντώνεται. Μπορεί να οφείλεται επίσης σε ξηροδερμία, εξάνθημα ή έλλειψη βιταμίνης Β. το εξάνθημα προκαλείται αν είστε υπέρβαρη ή ιδρώνετε υπερβολικά.

Μπορεί να σας συστήσουμε μια αλοιφή ή χάπια.

Αν ο κνησμός είναι πολύ έντονος και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως κιτρινωπό δέρμα, σκουρόχρωμα ούρα και γενική αδιαθεσία, ενδέχεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο συκώτι. Ειδοποιήστε μας αμέσως.

Ρινορραγίες

Το αίμα έχει αυξηθεί σε όγκο και ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα τριχοειδή αγγεία της μύτης, προκαλώντας μικρές αιμορραγίες.

Καθίστε κάτω και τσιμπήστε ελαφρά τη μύτη στην άκρη του οστού, στο σημείο που το δέρμα είναι μαλακό, μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. 

Κανένας.

Ακράτεια ούρων, ειδικά όταν φταρνίζεστε, γελάτε ή τρέχετε.

Η κύστη πιέζεται από το βάρος της μήτρας. Είναι κοινό σύμπτωμα από το μέσο της εγκυμοσύνης και εξής. 

Οι τακτικές ασκήσεις των μυών της λεκάνης θα δυναμώσουν την περιοχή και θα σας φανούν πολύ χρήσιμες και μετά την εγκυμοσύνη. Αποφεύγετε το τσάι και τον καφέ.

Αν η ακράτεια συνοδεύεται από κοιλιακούς πόνους ή αίμα στα ούρα, αυτό αποτελεί ένδειξη κυστίτιδας. Ειδοποιήστε μας αμέσως.

 

 

~~~~

Διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικές ανάγκες

Πλοηγηθείτε στο περιεχόμενο του site ανάλογα με τις ηλικιακές σας ανάγκες
Ηλικία  
Αποτρίχωση με επιστημονική γνώση και με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και τεχνικές laser
κλείστε ραντεβού στο τηλ 23810 21483 περισσότερα

Επισκεφθείτε μας. Καλέστε στο 23810 21483