τηλ: 23810 21483

Πολύποδες

Τι είναι

Καλοήθεις στη συντριπτική τους πλειοψηφία (92-97%) όγκοι, που προέρχονται από το ενδομήτριο ή τον ενδοτράχηλο, με μέγεθος από μερικά χιλιοστά μέχρι μερικά εκατοστά, ένας ή πολλαπλοί, με μίσχο ή χωρίς.

Είναι σπάνιοι σε γυναίκες κάτω των 20, η συχνότητά τους αυξάνεται με την ηλικία με κορύφωση την 5η δεκαετία και σταδιακά η συχνότητά τους μειώνεται μετά την εμμηνόπαυση.  

 

Συμπτώματα

Μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί και να ανακαλυφθούν τυχαία σε υπερηχογράφημα ρουτίνας ή να προκαλούν:

- αύξηση της ροής ή της διάρκειας της εμμήνου ρύσεως

- αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους

- αιμόρροια κατά τη λήψη αντισυλληπτικών δισκίων

- λευκόρροια (αύξηση κολπικών εκκρίσεων)

- υπογονιμότητα

- αιμόρροια στην εμμηνόπαυση

 

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση των πολυπόδων προτείνεται εξατομικευμένη προσέγγιση για την κάθε γυναίκα, ανάλογα με την ηλικία της, τα συμπτώματα, το μέγεθος των πολυπόδων και μια σειρά ακόμα παραγόντων: π.χ. θα ήταν αποδεκτή η παρακολούθησή τους σε μια ασυμπτωματική γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας, καθώς είναι πολύ χαμηλή η πιθανότητα κακοήθειας. Σε μια γυναίκα όμως υπογόνιμη, η αφαίρεσή τους είναι επιβεβλημένη, καθώς θα βελτίωνε τα ποσοστά σύλληψης. Σε μια πάλι γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας με ανώμαλες αιμορραγίες, η αφαίρεσή τους θα την απάλλασσε  από τα συμπτώματά αυτά. Σε ασυμπτωματικές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η αφαίρεσή τους θα εξαρτηθεί από το μέγεθός τους και από παράγοντες κινδύνου για κακοήθεια, όπως η χρήση ταμοξιφένης ή η παχυσαρκία. Οι μετεμμηνοπαυσιακές όμως γυναίκες με συμπτώματα αιμορραγίας είναι στην ομάδα υψηλού κινδύνου για κακοήθεια και υπάρχει απόλυτη ένδειξη για την αφαίρεσή τους.

Όταν λοιπόν θα χρειαστεί, η επεμβατική υστεροσκόπηση είναι η ιδανική μέθοδος για την διάγνωση και την αφαίρεση των πολυπόδων.

Διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικές ανάγκες

Πλοηγηθείτε στο περιεχόμενο του site ανάλογα με τις ηλικιακές σας ανάγκες
Ηλικία  
Αποτρίχωση με επιστημονική γνώση και με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και τεχνικές laser
κλείστε ραντεβού στο τηλ 23810 21483 περισσότερα

Επισκεφθείτε μας. Καλέστε στο 23810 21483