τηλ: 23810 21483

Σακχαρώδης διαβήτης κύησης

Ως ΣΔΚ ορίζεται κάθε διαταραχή στην ανοχή στη γλυκόζη που διαγιγνώσκεται πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κυήσεως. Ο ΣΔΚ επιπλέκει το 5% με 11% των κυήσεων, σύμφωνα με διάφορες στατιστικές και ανάλογα με τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν. Η έγκαιρη διάγνωση του ΣΔΚ έχει μεγάλη σημασία, κυρίως γιατί συνδέεται με αυξημένη περιγεννητική νοσηρότητα –θνησιμότητα. Επιπλέον, οι γυναίκες με ΣΔΚ βρίσκονται δυνητικά σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη (τύπου 2) 5-10 χρόνια μετά τον τοκετό.

    Ποιες έγκυες γυναίκες συνιστάται να ελέγχονται για ΣΔΚ;

Καθώς υπάρχουν διάφορα ιατρικά πρωτόκολλα ως προς τον έλεγχο του ΣΔΚ, προτείνουμε, τόσο για πρακτικούς λόγους, όσο και λόγω της αύξησης των παραγόντων κινδύνου εμφάνισης ΣΔ στην Ελλάδα (παχυσαρκία, κακή διατροφή), όλες οι έγκυες να ελέγχονται για αποκλεισμό ΣΔΚ. Τα παραπάνω συμβαδίζουν με τις γενικές κατευθύνσεις της Αμερικανικής και της Ελληνικής Μαιευτικής Εταιρείας, όπως και της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρίας.

    Πως μπορεί να γίνει η ανίχνευση και η διάγνωση του ΣΔΚ;
Η ανίχνευση και η διάγνωση προτείνουμε να γίνεται με έναν από τους δύο παρακάτω ω διαφορετικούς τρόπους, του ενός ή των δυο βημάτων.

   Μέθοδος ενός βήματος (Δίωρο Τεστ ανοχής στη γλυκόζη 75γρ) : Χορηγούνται 75γρ γλυκόζης από το στόμα και το σάκχαρο μετριέται στους χρόνους 0 min, 60 min και 120 min. H εξέταση πραγματοποιείται το πρωί και η έγκυος χρειάζεται να είναι νηστική. Οι φυσιολογικές τιμές είναι 0min<95mg/dl, 60min<180mg/dl και 120min<155mg/dl. Αν, έστω και δυο από τις τρεις τιμές είναι μεγαλύτερες από τις παραπάνω, τότε τίθεται η διάγνωση του ΣΔΚ.

   Μέθοδος δυο βημάτων :
Ι. Πρώτο βήμα (τεστ ανοχής στη γλυκόζη 50γρ) : Αρχικά χορηγούνται 50γρ γλυκόζης και το σάκχαρο ελέγχεται μετά από μια ώρα (η έγκυος δεν χρειάζεται να είναι νηστική). Αν η τιμή του σακχάρου είναι μεγαλύτερη από 140 mg/dl, τότε το τεστ πρόκλησης είναι θετικό και προσχωρούμε στο τεστ ανοχής στη γλυκόζη των 100γρ.

ΙΙ. Δεύτερο βήμα (τρίωρο τεστ ανοχής στη γλυκόζη 100γρ.) : Χορηγούνται 100γρ γλυκόζης από το στόμα και το σάκχαρο μετριέται στους 0 min, 60min, 120min και 180min. Η εξέταση πραγματοποιείται το πρωί και η έγκυος χρειάζεται να είναι νηστική. Οι φυσιολογικές τιμές είναι : 0min<95mg/dl, 60min<180mg/dl, 120min<155mg/dl και  180min<140mg/dl). Αν, έστω και τα δύο από τις τέσσερις τιμές είναι μεγαλύτερες από τις παραπάνω, τότε τίθεται η διάγνωση του ΣΔΚ.

    Πότε προτείνουμε να γίνεται ο έλεγχος για την ανίχνευση του ΣΔΚ;

Α) την 4η-8η εβδομάδα κυήσεως ή από την πρώτη προγεννητική κλινική επίσκεψη σε γυναίκες υψηλού κινδύνου. Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔΚ είναι οι εξής : παχυσαρκία, ιστορικό ΣΔΚ σε προηγούμενη κύηση, γλυκοζουρία, οικογενειακό ιστορικό διαβήτη σε συγγενή πρώτου βαθμού, ιστορικό θνησιγενούς κυήματος ή αυτόματης αποβολής, προηγούμενη κύηση με βάρος νεογνού >4000γρ.

Β) την 24η-28η εβδομάδα κυήσεως στις γυναίκες μη υψηλού κινδύνου

    Ποια είναι η εξέταση επιλογής για τη διάγνωση του ΣΔΚ;

Και οι δυο μέθοδο του ενός βήματος και των δυο βημάτων, έχουν την ίδια διαγνωστική και προγνωστική αξία. Ωστόσο, για την απλοποίηση του ελέγχου προτείνουμε τη μέθοδο ενός βήματος, δηλαδή το δίωρο τεστ ανοχής στη γλυκόζη των 75γρ. Υπενθυμίζουμε τις φυσιολογικές τιμές :

0min<95 mg/dl
60min<180 mg/dl
120min<155 mg/dl

Αν δύο τιμές τουλάχιστον είναι μεγαλύτερες από τις παραπάνω, τότε τίθεται η διάγνωση του ΣΔΚ και συνιστάται παραπομπή της εγκύου στο Διαβητολογικό Ιατρείο.

    Πότε τίθεται ανάγκη άμεσης παραπομπής σε Ενδοκρινολογικό-Διαβητολογικό Ιατρείο;

Όταν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης βρεθεί :
    Σάκχαρο νηστείας >125 mg/dl
    Τυχαία τιμή σακχάρου >200   mg/dl


Οι επιπτώσεις
Στην περίπτωση που η μητρική υπεργλυκαιμία δεν ελεγχθεί αποτελεσματικά, αυξημένα ποσά γλυκόζης μεταφέρονται στο έμβρυο με αποτέλεσμα την υπερβολική ανάπτυξη του εμβρύου και την αυξημένη περίμετρο κοιλιάς. Το έμβρυο έτσι γίνεται μακροσωμικό και το βάρος του στη γέννηση μπορεί να ξεπερνά τα 4 κιλά. Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος για καισαρική τομή, για επιπλοκές κατά τον τοκετό, όπως ο τραυματισμός, καθώς και για μακροχρόνιες επιπλοκές σε ό,τι αφορά την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδη διαβήτη του βρέφους στην ενήλικη φάση της ζωής του.
Η εμβρυϊκή υπερινσουλιναιμία θεωρείται υπεύθυνη για κάποια καθυστέρηση της πνευμονικής ωρίμανσης και δημιουργεί αυξημένη συχνότητα συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας.
Επίσης, αμέσως μετά τη γέννηση μπορεί το βρέφος να παρουσιάσει υπογλυκαιμία, δηλαδή χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα, επειδή συνεχίζει να παράγει μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης, ενώ η προσφορά σακχάρου από τη μητέρα έχει διακοπεί μετά τον τοκετό. Η μακροσωμία σχετίζεται με μελλοντική παχυσαρκία κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, με τις γνωστές επιπτώσεις της.
Πρέπει να γίνει σαφές ότι όλες αυτές οι δυσμενείς για το έμβρυο καταστάσεις προλαμβάνονται με την έγκαιρη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη κύησης και ακρογωνιαίος λίθος είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή.


Η αντιμετώπιση
Όλες οι έγκυες με διαβήτη κύησης είναι απαραίτητο με τη διάγνωση να λάβουν ένα σωστό και ισορροπημένο διαιτολόγιο. Η διατροφή πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει 175 γραμ. υδατάνθρακες στο ελάχιστο καθημερινά, καθότι η γλυκόζη είναι το κύριο καύσιμο για την ανάπτυξη του εμβρύου.
Τα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου εξαρτώνται αποκλειστικά από το περιεχόμενο του γεύματος σε υδατάνθρακες. Προτιμώνται σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά (πολύσπορο ψωμί, ολικής αλέσεως δημητριακά) και τα φρούτα και λαχανικά, που επιδρούν λιγότερο στα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου απ’ ό,τι οι απλοί (άσπρο ψωμί, γλυκά).
Οι έγκυες με διαβήτη συνιστάται να λαμβάνουν τρία κυρίως γεύματα και τρία σνακ. Το πρωινό πρέπει να έχει λιγότερους υδατάνθρακες για να βοηθήσει να διατηρηθεί η ευγλυκαιμία, καθώς το πρωί η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μεγαλύτερη.
Κάθε ασθενής θα πρέπει να μάθει να μετράει το σάκχαρό της με το μετρητή γλυκόζης και να μάθει πώς πρέπει να προσαρμόσει τη διατροφή της ανάλογα με τα ισοδύναμα υδατανθράκων, ώστε το σάκχαρό της να παραμείνει συνέχεια ρυθμισμένο. Επίσης, το πρωί πρέπει να γίνεται έλεγχος ούρων για κετόνες, που πρέπει να είναι αρνητικός.
 

Πότε χρειάζεται ινσουλίνη
Εάν δεν μπορούμε να πετύχουμε ευγλυκαιμία μόνο με τη διατροφή, τότε είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθεί φαρμακευτική αγωγή με ινσουλίνη. Περίπου το 15% των εγκύων με διαβήτη κύησης μπαίνουν σε ινσουλίνη, καθώς δεν μπορούν να πετύχουν επιθυμητά επίπεδα σακχάρου μόνο με τη διατροφή.
Η Αμερικάνικη Ένωση για το Διαβήτη συνιστά τη χορήγηση ινσουλίνης όταν:
• το σάκχαρο νηστείας είναι >95 mg/dL
• μία ώρα μεταγευματικά το σάκχαρο είναι >135 mg/dL
Οι έγκυες γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη ελέγχουν τη γλυκόζη αίματος 4-6 φόρες την ημέρα προγευματικά και 1 ώρα μετά.
Κατά μέσο όρο το 1/3-2/3 των γυναικών που εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη στην εγκυμοσύνη θα το εμφανίσουν και στην επόμενη εγκυμοσύνη. Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία συνιστά όλες οι γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης να ελέγχονται κάθε τρία χρόνια για σακχαρώδη διαβήτη, αλλά εάν είναι άνω των 45 ετών να ελέγχονται μια φορά το χρόνο.
 

Μια ιδέα για καθημερινές επιλογές
Το μυστικό της υγιεινής διατροφής στην εγκυμοσύνη είναι η επιλογή σωστής διατροφής και ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος. Το μαγείρεμα στον ατμό, στο φούρνο, στη σχάρα ή στο γκριλ είναι επιθυμητό. Επίσης, ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι 2% ή δύο κρακεράκια ολικής άλεσης με μία φέτα άπαχο τυρί είναι καλές επιλογές για ενδιάμεσα γεύματα. Στη συνέχεια παρατίθεται ένα ενδεικτικό πρόγραμμα διατροφής για έγκυο με σακχαρώδη διαβήτη κύησης (ελάχιστη κατανάλωση 175 γραμ. υδατανθράκων την ημέρα).
Πρωινό:
(30 γραμ. υδατάνθρακες)
1 ποτήρι γάλα 1,5%, 2 φρυγανιές (σικάλεως κατά προτίμηση), 1 φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά
Δεκατιανό:
(15-30 γραμ. υδατάνθρακες)
1-2 φρούτα
Μεσημεριανό:
(60 γραμ. υδατάνθρακες)
κοτόπουλο /γαλοπούλα / μοσχάρι φιλέτο 150 γραμ.,1 κούπα ρύζι καστανό (45 γραμ. υδατάνθρακες), 3 κούπες σαλάτα με ωμά λαχανικά και ελαιόλαδο(15 γραμ. υδατάνθρακες), 1 φέτα ψωμί -ολικής άλεσης κατά προτίμηση (15 γραμ. υδατάνθρακες)
Απογευματινό:
(15 γραμ. υδατάνθρακες)
1 φρούτο, λίγα αμύγδαλα ανάλατα
Βραδινό:
(45 γραμ. υδατάνθρακες)
90 γραμ. τυρί/κρέας/ψάρι, 1 φλιτζάνι ζυμαρικά (30 γραμ. υδατάνθρακες),
3 φλιτζάνια ωμή σαλάτα, (15 γραμ. υδατάνθρακες)
Πριν από τον ύπνο
(20 γραμ. υδατάνθρακες)
1 ποτήρι γάλα +1 φρυγανιά
1 γιαούρτι 2%+1/2 φρούτο


Ο χρυσός «δεκάλογος» για το διαβήτη της κύησης

1. Αποφεύγουμε ενδιάμεσα γεύματα όπως χυμούς με ζάχαρη, μπισκότα, γλυκά, πατατάκια.
2. Δε χρησιμοποιούμε υποκατάστατα ζάχαρης καθότι δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες για την ασφάλειά τους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
3. Τρώμε πολλά λαχανικά και φρούτα, αλλά άγουρα. Επίσης, τα λαχανικά όχι πολύ βρασμένα.
4. Προτιμούμε ολικής αλέσεως προϊόντα όπως ψωμί, και ζυμαρικά.
5. Τρώμε άπαχα κρέατα και διαλέγουμε κρέας που δεν έχει πέτσα όπως κοτόπουλο και τα ψήνουμε ή τα βράζουμε. Με το ζωμό τους τα βάζουμε στο ψυγείο ώστε να αποχωρίζεται το ζωικό λίπος το οποίο αφαιρούμε πριν την προετοιμασία φαγητού.
6. Αποφεύγουμε τα λίπη και τις μαργαρίνες, αλλά προτιμούμε ελαιόλαδο για τη μαγειρική.
7. Προτιμούμε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά όπως άπαχο γάλα, τυρί χαμηλών λιπαρών.
8. Δεν επιτρέπεται το αλκοόλ.
9. Προτιμούμε τα φρέσκα ψάρια και αποφεύγουμε τα παστά, τηγανισμένα .
10. Δεν επιτρέπονται τα αλλαντικά και τα μαλακά τυριά καθότι αυξάνουν τον κίνδυνο της λιστερίωσης στην εγκυμοσύνη, που είναι λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αποβολή.
Ιανουάριο 

Σχετικά άρθρα

Διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικές ανάγκες

Πλοηγηθείτε στο περιεχόμενο του site ανάλογα με τις ηλικιακές σας ανάγκες
Ηλικία  
Αποτρίχωση με επιστημονική γνώση και με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και τεχνικές laser
κλείστε ραντεβού στο τηλ 23810 21483 περισσότερα

Επισκεφθείτε μας. Καλέστε στο 23810 21483