τηλ: 23810 21483

Κύστεις ωοθηκών

Οι κύστεις ωοθηκών είναι σχηματισμοί στην ωοθήκη που μπορεί να περιέχουν υγρό ή συμπαγή στοιχεία. Οι περισσότερες είναι ασυμπτωματικές, αλλά κάποιες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως πόνο ή αιμορραγία.

 

Λειτουργικές κύστεις

Υπάρχουν πολλά είδη κύστεων, οι πιο συνηθισμένες όμως είναι οι λειτουργικές κύστεις που οφείλονται στην <<κακή λειτουργία>> της ωοθήκης. Εδώ ανήκουν οι ωοθυλακικές κύστεις (όταν η ωορρηξία δεν γίνεται και το ωοθυλάκιο μεγαλώνει και γίνεται κύστη που μπορεί να φτάσει και τα 4-5 εκ.). Οι ωοθυλακικές κύστεις εμφανίζονται γύρω στην ωορρηξία και συνήθως υποχωρούν μόνες τους μέσα σε λίγες εβδομάδες, το πολύ σε λίγους μήνες. Στις λειτουργικές κύστεις ανήκουν και οι ωχρινικές (όταν το ωοθυλάκιο μετά την ωορρηξία γεμίσει υγρό, δεν υποχωρήσει σε μέγεθος και παραμένει στην ωοθήκη). Εμφανίζονται ετερόπλευρα (συνήθως δεξιά) και προκαλούν σπανιότερα συμπτώματα.

 

Δερμοειδείς κύστεις

Είναι καλοήθεις όγκοι των ωοθηκών, εμφανίζονται συχνότερα σε νεαρές γυναίκες και μπορεί να φτάσουν τα 15 εκ. Καλύπτονται συχνά από επιθήλιο όπως η επιδερμίδα και μπορεί να περιέχουν διάφορους τύπους ιστών όπως χόνδρους, οστά, δόντια, τρίχες. 

 

Ενδομητριωσικές κύστεις ή ενδομητριώματα

 

Μέρος μιας κατάστασης που είναι γνωστή σαν ενδομητρίωση, αυτές οι κύστεις σχηματίζονται όταν ενδομητρικός ιστός (το ενδομήτριο είναι ο ιστός που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας) βρίσκεται στις ωοθήκες.  Αυτές οι κύστεις γεμίζουν με ένα σκούρο υγρό, που μοιάζει με <σοκολάτα > γι αυτό και συχνά αναφέρονται σαν σοκολατοειδείς κύστεις. Προσβάλλουν γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και μπορεί να προκαλούν προβλήματα υπογονιμότητας και χαρακτηριστική δυσμηνόρροια (πόνο στη διάρκεια της περιόδου). 

 

Ορώδη και βλεννώδη κυσταδενώματα

 

Καλοήθεις κύστεις των ωοθηκών που μπορεί να περιέχουν υγρό λεπτόρευστο (ορώδες) ή παχύρρευστο (βλεννώδες).

 

Αντιμετώπιση

Οι κύστεις ωοθηκών είναι σχετικά συχνό φαινόμενο στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας: 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας θα εμφανίσουν ωοθηκική κύστη σε τυχαίο υπερηχογραφικό έλεγχο κάποια στιγμή στη ζωή τους. Στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας σχεδόν όλες οι κύστεις είναι καλοήθεις. Η πιθανότητα κακοήθειας αυξάνεται με την ηλικία: από 1:1000 σε 1:3000 στην ηλικία των 50.

Λειτουργικές ή απλές ορώδεις κύστεις μικρότερες των 50mm συνήθως υποστρέφονται σε 2-3 κύκλους, χωρίς να χρειαστούν άλλη αντιμετώπιση. Κύστεις που παραμένουν αμετάβλητες σε μέγεθος ή αυξάνονται είναι απίθανο να είναι λειτουργικές και είναι υποψήφιες για χειρουργική αντιμετώπιση. Η χρήση των αντισυλληπτικών δεν έχει αποδειχθεί να έχει κάποιο όφελος στην υποστροφή των λειτουργικών κύστεων.( το ποσοστό υποστροφής παραμένει το ίδιο είτε με αντισυλληπτικά είτε χωρίς).

Πιθανόν να χρειαστεί να μετρηθούν στο αίμα δείκτες όπως CA-125, LDH, α-FP, hCG ανάλογα με την υπερηχογραφική εικόνα των κύστεων.

Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι:

·         Όσο το δυνατό συντηρητική

·         Λαπαροσκόπιση αντί για λαπαροτομή, όταν είναι δυνατό

·         Υπερηχογραφικός έλεγχος από έμπειρο υπερηχογραφιστή θα μειώσει τον αριθμό των άσκοπων επεμβάσεων

  

Διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικές ανάγκες

Πλοηγηθείτε στο περιεχόμενο του site ανάλογα με τις ηλικιακές σας ανάγκες
Ηλικία  
Αποτρίχωση με επιστημονική γνώση και με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και τεχνικές laser
κλείστε ραντεβού στο τηλ 23810 21483 περισσότερα

Επισκεφθείτε μας. Καλέστε στο 23810 21483