τηλ: 23810 21483

Πολυκυστικές ωοθήκες

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί την πιο συχνή ενδοκρινική διαταραχή στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Υπολογίζεται πως 6-10% των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία πάσχουν από αυτό το σύνδρομο. Πρόκειται για μία κατάσταση που επηρεάζει τον εμμηνορρυσιακό κύκλο, τη γονιμότητα, τις ορμόνες αλλά και την εξωτερική εμφάνιση των γυναικών. Ακόμα μπορεί να επηρεάσει την υγεία και μακροπρόθεσμα.

 

Τι είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι μεγαλύτερες σε όγκο (>10 ml) από τις φυσιολογικές ή/και φέρουν πολλές (>12) μικρές κύστεις στην περιφέρεια (άρρηκτα ωοθυλάκια). Η μορφολογία αυτή των ωοθηκών φαίνεται στο υπερηχογράφημα. Ωστόσο μια γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες δεν εμφανίζει πάντα συμπτωματολογία που να συνιστά το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Μόνο το 6-7% των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και αυτά τα δύο δεν πρέπει να συγχέονται.

 

Τι προκαλεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών προκαλεί μια πληθώρα συμπτωμάτων με διαφορετικές διαβαθμίσεις στην εκδήλωσή τους, τα οποία μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

·         Ολιγομηνόρροια  (εμμηνορρυσίες με μεσοδιαστήματα πάνω από 35 μέρες) ή ακόμα και αμηνόρροια (απουσία εμμήνου ρύσεως για περισσότερο από 6 μήνες)

·         Υπογονιμότητα κυρίως λόγω των διαταραχών της ωορρηξίας που το συνοδεύουν

·         Υπερανδρογοναιμία: ακμή, λιπαρότητα δέρματος, υπερτρίχωση προσώπου, θώρακα, κοιλιάς, μηρών, αλλά και κάποιες φορές ανδρικού τύπου αλωπεκία

·         Παχυσαρκία, γρήγορη αύξηση σωματικού βάρους ή αδυναμία απώλειας βάρους

·         Κατάθλιψη

 

Πως γίνεται η διάγνωση;

Δεν υπάρχει μία μόνο εξέταση που θα επιβεβαιώσει ότι μια γυναίκα έχει το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αλλά πρέπει να γίνει ένας αναλυτικός έλεγχος που θα περιλαμβάνει πλήρες ιστορικό, γυναικολογική εξέταση, υπερηχογράφημα και ορμονικό έλεγχο.

Η διάγνωση του συνδρόμου σύμφωνα με τις αναθεωρημένες οδηγίες τίθεται αν μία γυναίκα παρουσιάζει 2 από τα 3 παρακάτω κριτήρια:

1.       Όλιγο-αμηνόρροια

2.       Κλινικά ή/και εργαστηριακά σημεία υπερανδρογοναιμίας

3.       Πολυκυστική μορφολογία ωοθηκών στο υπερηχογράφημα

 

Τι προκαλεί μακροπρόθεσμα το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

·         Υπερινσουλιναιμία (αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στον ορό του αίματος), αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ ή διαβήτη κύησης στη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης

·         Υψηλή αρτηριακή πίεση λόγω της αντίστασης στην ινσουλίνη και της παχυσαρκίας

·         Υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια στο αίμα

·         Καρδιακή νόσο μετέπειτα στη ζωή

·         Κατάθλιψη και μεταβολές στη διάθεση

·         Μεγαλύτερος κίνδυνος για υπερπλασία και καρκίνο του ενδομητρίου όταν με λίγους εμμηνορρυσιακούς κύκλους (λιγότερους από 3 ανά έτος) το ενδομήτριο μπορεί να παχυνθεί

·         αυξημένη πιθανότητα αυτόματων αποβολών κατά την εγκυμοσύνη

 

Πως θεραπεύεται

Δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η θεραπεία εξαρτάται από τα κυρίαρχα συμπτώματα της ασθενούς και από την επιθυμία της να μείνει έγκυος. Βασικές αρχές της θεραπείας είναι η απώλεια βάρους στις παχύσαρκες ασθενείς, η καθημερινή άσκηση και η σωστή διατροφή με τα οποία θα επιτευχθεί σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων και πιθανόν αποκατάσταση της ωορρηξίας. Σε περιπτώσεις διαταραχών της εμμήνου ρύσεως δίνονται αντισυλληπτικά δισκία ή προγεσταγόνα. Για την ακμή και την υπερτρίχωση χορηγούνται αντισυλληπτικά μαζί με αντι-ανδρογόνα. Τέλος για γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες μπορεί να χορηγηθούν χάπια ή ενέσεις για την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας. Αν η ασθενής παρουσιάζει σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση ή υπερχοληστερολαιμία, θα λάβει την ανάλογη θεραπευτική αγωγή.

Διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικές ανάγκες

Πλοηγηθείτε στο περιεχόμενο του site ανάλογα με τις ηλικιακές σας ανάγκες
Ηλικία  
Αποτρίχωση με επιστημονική γνώση και με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και τεχνικές laser
κλείστε ραντεβού στο τηλ 23810 21483 περισσότερα

Επισκεφθείτε μας. Καλέστε στο 23810 21483