τηλ: 23810 21483

Ινομυώματα

Τι είναι τα ινομυώματα και πότε εμφανίζονται;

Τα ινομυώματα είναι οι πιο συχνοί και συνήθως καλοήθεις όγκοι των λείων μυϊκών ινών της μήτρας. Το μέγεθος τους μπορεί να είναι από λίγα χιλιοστά έως και περισσότερο από 15 εκατοστά. Εμφανίζονται στο 20-40% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας (25-40 ετών). Συνήθως συρρικνώνονται και το μέγεθος τους μικραίνει κατά την εμμηνόπαυση όταν δηλαδή σταματάει η παραγωγή οιστρογόνων. Ακόμα εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες που δεν έχουν κάνει παιδιά, σε παχύσαρκες και σε γυναίκες με κληρονομικό ιστορικό.

 

Τα είδη των ινομυωμάτων

Τα ινομυώματα ανάλογα με τη θέση τους στη μήτρα χωρίζονται σε:
1.Υποβλεννογόνια: εντοπίζονται κοντά στην κοιλότητα της μήτρας και προβάλλουν μέσα σε αυτήν. Είναι αυτά που συνήθως προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα.
2.Ενδοτοιχωματικά: εντοπίζονται κεντρικά μέσα στο μυομήτριο δηλαδή στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας και προβάλλουν με  λιγότερο από 50% του όγκου τους στον ορογόνο της μήτρας
3.Υπορογόνια: εντοπίζονται στο εξωτερικό όριο του μυομητρίου, δηλαδή προς την κοιλιά και προβάλλουν με >50% του όγκου τους στον ορογόνο της μήτρας

Η εντόπιση τους είναι σημαντική για τον καθορισμό της οδού που θα αφαιρεθούν σε περίπτωση που χρειάζεται. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο γιατρός την ακριβή τους θέση.

 

Τι συμπτώματα προκαλούν;

Τα ινομυώματα στις περισσότερες γυναίκες είναι μικρά και δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Στις περιπτώσεις αυτές βρίσκονται τυχαία σε γυναικολογική εξέταση ή σε υπερηχογραφικό έλεγχο. Ωστόσο σε άλλες γυναίκες προκαλούν συμπτώματα που επηρεάζουν τη ζωή τους και χρειάζονται θεραπεία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος των ινομυωμάτων, τον αριθμό τους και τη θέση στην οποία εντοπίζονται. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι:

·         Αιμορραγία: Είναι το συνηθέστερο και συνήθως εμφανίζεται σαν μεγάλη απώλεια αίματος κατά την περίοδο ή και ανάμεσα στις περιόδους. Ο βαθμός της αιμορραγίας σχετίζεται με την εντόπιση και λιγότερο με το μέγεθος του ινομυώματος.

·         Συμπτώματα λόγω πίεσης στα γειτονικά όργανα όπως συχνοουρία, που είναι το συνηθέστερο αλλά και ουρολοιμώξεις και δυσκοιλιότητα.

·         Πόνο, αίσθημα βάρους και «φούσκωμα» στην κοιλιά, ιδιαίτερα αν έχουν μεγάλο μέγεθος

·         Πόνο κατά την περίοδο (δυσμηνόρροια) ή κατά την σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια)

·         Προβλήματα υπογονιμότητας. Έτσι αν βρίσκονται πολύ κοντά στην είσοδο της σάλπιγγας μπορεί να τις αποφράξουν και να εμποδίσουν τη βλαστοκύστη να φτάσει στην μήτρα. Αν από την άλλη βρίσκονται πολύ κοντά στην επιφάνεια του ενδομητρίου μπορεί να βλάψουν τη φυσιολογική εμφύτευση.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Αν κάποια γυναίκα έχει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα μία απλή υπερηχογραφική εξέταση αρκεί. Σπάνια μπορεί να χρειαστεί μαγνητική ή αξονική τομογραφία. Ωστόσο επειδή πολλές γυναίκες δεν εμφανίζουν συμπτώματα, είναι απαραίτητο κάθε γυναίκα να κάνει ένα υπερηχογράφημα μήτρας-ωοθηκών μία φορά το χρόνο. Ακόμα η υστεροσκόπηση μπορεί να διακρίνει τα  υποβλεννογόνια ινομυώματα, ιδιαίτερα τα μικρά που χάνονται στην πυελική εξέταση και που μπορεί να προκαλούν σημαντική αιμορραγία λόγω της εντόπισης τους μέσα στην κοιλότητα της μήτρας.

 

Πως αντιμετωπίζονται;

Η αντιμετώπιση των ινομυωμάτων εξαρτάται από τη θέση τους, το μέγεθός τους, την εντόπισή τους, τα προβλήματα που προκαλούν, την ηλικία και τη γενική κατάσταση υγείας της γυναίκας καθώς και το αν επιθυμεί να προχωρήσει σε εγκυμοσύνη. Συνήθως μικρά ινομυώματα (λιγότερο από 4 εκατοστά) που προκαλούν λίγα ή καθόλου συμπτώματα αντιμετωπίζονται συντηρητικά και ελέγχονται υπερηχογραφικά κάθε εξάμηνο. Σε περίπτωση όμως που είναι μεγαλύτερα από 5 εκατοστά ή όταν προκαλούν σοβαρά συμπτώματα καθώς και όταν εμποδίζουν μία γυναίκα να μείνει έγκυος χρειάζεται να αντιμετωπιστούν χειρουργικά (ινομυωματεκτομή). Αυτό μπορεί να γίνει με απλή ή ρομποτική λαπαροσκόπηση ή σπανιότερα με ανοικτή χειρουργική επέμβαση ανάλογα κυρίως του μεγέθους και της εντόπισης των ινομυωμάτων. Ακόμα όταν είναι υποβλεννογόνια και ιδιαίτερα όταν είναι μισχωτά μπορεί να αφαιρεθούν με επεμβατική υστεροσκόπηση με ακρίβεια και ατραυματικά. Ωστόσο μερικές φορές ακόμα και μετά την αφαίρεση των ινομυωμάτων υπάρχει το ενδεχόμενο να επανεμφανιστούν. Σε γυναίκες που είναι άνω των 45 ετών ή που έχουν ολοκληρώσει την οικογένειά τους μπορεί να αφαιρεθεί και ολόκληρη η μήτρα (υστερεκτομή). 

Διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικές ανάγκες

Πλοηγηθείτε στο περιεχόμενο του site ανάλογα με τις ηλικιακές σας ανάγκες
Ηλικία  
Αποτρίχωση με επιστημονική γνώση και με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και τεχνικές laser
κλείστε ραντεβού στο τηλ 23810 21483 περισσότερα

Επισκεφθείτε μας. Καλέστε στο 23810 21483