τηλ: 23810 21483

Ενδομητρίωση

Τι είναι η ενδομητρίωση;
Ενδομητρίωση είναι η παρουσία ενδομητρίου εκτός της μητρικής κοιλότητας. Ενδομήτριο είναι ο βλεννογόνος που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας. Η ενδομητρίωση,συνήθως, προσβάλλει ωοθήκες, σάλπιγγες, ιερομητρικούς συνδέσμους της μήτρας, ουροδόχο κύστη, έντερο και πλάγιο τοίχωμα της πυέλου. Ενδομητρίωση μπορεί να υπάρχει και εκτός της πυέλου, όπως σε ουλές από καισαρική τομή, στον ομφαλό και στους πνεύμονες.


Πόσο συχνή είναι η ενδομητρίωση;
Ενδομητρίωση εμφανίζεται σε 20-30% των υπογόνιμων γυναικών, σε 60-70% των γυναικών που υποφέρουν από άλγος της πυέλου (κάτω κοιλιά) και σε 2-4% του γενικού πληθυσμού.
Υπολογίζεται ότι 176 εκατομμύρια γυναικών παγκοσμίως, πάσχουν από ενδομητρίωση.


Ποια είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης;
Πόνος:
Μπορεί να εκδηλωθεί με 5 τρόπους:
•    Δυσμηνόρροια: επώδυνη έμμηνος ρύση, που πολλές φορές δεν υποχωρεί εύκολα με τα παυσίπονα και επιδεινώνεται.
•    Δυσπαρεύνια: πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή. Εστιάζεται συνήθως στο βάθος και στην οπίσθια μοίρα του κόλπου και γίνεται εντονότερος λίγο πριν την έμμηνο ρύση.
•    Χρόνιος πυελικός πόνος:  Μπορεί να είναι ήπιος στην πύελο ή στην ευρύτερη κοιλιακή χώρα ή ακόμα και χαμηλά στην πλάτη. Μπορεί να επιδεινώνεται κατά την διάρκεια της ωοθυλακιορρηξίας και της έμμηνου ρύσης.
•    Πονος κατά την κένωση του εντέρου.
•    Δυσουρία: επώδυνη ούρηση κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσης.
Υπογονιμότητα:
Στις υπογόνιμες γυναίκες η ενδομητρίωση ανιχνεύεται σε περίπου 30% των περιπτώσεων.
Πολλές υπογόνιμες γυναίκες δεν παρουσιάζουν καμία κλινική ένδειξη ύπαρξης ενδομητρίωσης και μόνο με λαπαροσκόπηση μπορεί να διαγνωστεί η νόσος.
Άλλα κλινικά συμπτώματα της ενδομητρίωσης μπορεί να είναι τα εξής:
•    - παρατεταμένη έμμηνος ρύση (μηνορραγία)
•    - εκδήλωση αιματουρίας (εστίες ενδομητρίωσης στην ουροδόχο κύστη) ή εντερορραγίας (εστίες ενδομητρίωσης στον πεπτικό σωλήνα) κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

 

Γιατί δημιουργείται η ενδομητρίωση;
Η επικρατέστερη θεωρία είναι αυτή της «παλινδρόμου εμμήνου ρύσεως», όπου, κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας ενδομητρικά κύτταρα μεταβαίνουν από τη μήτρα, μέσω των σαλπίγγων, στην πύελο και εγκαθίστανται στα διάφορα όργανα. Φυσιολογικές γυναίκες με τη βοήθεια του ανοσολογικού συστήματος καταστρέφουν αυτά τα κύτταρα. Γυναίκες με ενδομητρίωση όμως έχουν αδυναμία να καταστρέψουν τα ενδομητρικά κύτταρα, τα οποία ακολούθως εμφυτεύονται και πολλαπλασιάζονται ανενόχλητα.

 

Ποια είναι η αιτιολογία της ενδομητρίωσης;
Αυτές λοιπόν οι ενδομητριωσικές βλάβες μοιάζουν ιστολογικά με το ενδομήτριο και κατά τη διάρκεια της περιόδου παράγουν και αυτές μικρές ποσότητες αίματος όπως και η μήτρα. Αυτό το αίμα μέσα στην πύελο δεν υπάρχει τρόπος να παροχετευθεί.  Έτσι προκαλείται τοπικά φλεγμονή, πόνος και καταστροφή στα όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος.
Η ενδομητρίωση εμφανίζεται υπό μορφή πολλαπλών μικρών εστιών μαύρου ή κόκκινου χρώματος ή με συμφύσεις (μεμβράνες που συγκολλούν τα όργανα μεταξύ τους). Οι περιοχές όπου εμφανίζεται συχνότερα ενδομητρίωση είναι:

    στο περιτόναιο
    στις ωοθήκες, σχηματίζοντας κύστεις μεταβλητού μεγέθους
    στα τοιχώματα των σαλπίγγων
    μεταξύ ουροδόχου κύστης και μήτρας
    μεταξύ μήτρας και ορθού, όπου μπορούν να διεισδύσουν σε βάθος
    σε σπανιότερες περιπτώσεις, η ενδομητρίωση μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα όργανα (πεπτικό σωλήνα, ουροδόχο κύστη, δέρμα, πνεύμονες κλπ.).

Βάσει της Αμερικανικής Εταιρείας Γονιμότητας υπάρχουν τέσσερα στάδια βαρύτητας της νόσου: Πρώτου, δευτέρου, τρίτου και τετάρτου σταδίου και αντιστοιχούν σε ελάχιστη, ήπια, μέσης βαρύτητας και βαριάς μορφής ενδομητρίωση. Η κατηγοριοποίηση γίνεται μόνο χειρουργικά.

 

Είναι η ενδομητρίωση κληρονομική νόσος;
Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Η ενδομητρίωση είναι πιο πιθανόν (7%) να προσβάλει γυναίκες που έχουν αδελφές ή μητέρα με ενδομητρίωση. Η συνύπαρξη όμοιων γονιδίων σε αυτές τις ομάδες είναι αντικείμενο ερευνών υπό εξέλιξη.


Πού βασίζεται η διάγνωση της νόσου;
- σε συμπτώματα της ασθενούς και ευρήματα από τη φυσική εξέταση.
- σε διακολπικό υπερηχογράφημα πυέλου, χρήσιμο για τη διάγνωση ενδομητριωτικών κύστεων ωοθήκης (ενδομητριώματα, γνωστά και ως σοκολατοειδείς κύστεις).
Ένα φυσιολογικό υπερηχογράφημα δεν μπορεί να αποκλείσει την ενδομητρίωση.
- σε λαπαροσκόπηση -είναι η πιο ακριβής μέθοδος για τη διάγνωση της νόσου.
- πολλές φορές ως συμπληρωματικές εξετάσεις είναι η μαγνητική τομογραφία, ό βαριούχος υποκλυσμός και η πυελογραφία. Η αιματολογική εξέταση που πρέπει να γίνεται είναι ο βιοχημικός δείκτης CA125 όπου στην ενδομητρίωση είναι πολύ συχνά αυξημένος.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η ενδομητρίωση;
- με φαρμακευτική αγωγή.
- με χειρουργική θεραπεία.
- με συνδυασμό φαρμακευτικής και χειρουργικής αγωγής.
Η θεραπευτική επιλογή θα πρέπει να βασίζεται στο κυρίαρχο σύμπτωμα της ασθενούς (π.χ. άλγος ή υπογονιμότητα), στο στάδιο της νόσου (από 1 έως 4) και στην επιθυμία της ασθενούς.
Tι περιλαμβάνει η φαρμακευτική αγωγή;
- αντισυλληπτικά χάπια.
- προγεσταγόνα
- δαναζόλη - σήμερα περιορισμένη χρήση λόγω παρενεργειών.
- GnRH αγωνιστες -ενέσιμα σκευάσματα, πολύ αποτελεσματικά- χορηγούνται κάθε 4 εβδομάδες.
- ενδομήτρια σπειράματα προγεστερόνης - απελευθερώνουν σταδιακά προγεστερόνη
Τι περιλαμβάνει η χειρουργική θεραπεία;
- συντηρητική αντιμετώπιση -γίνεται συνήθως λαπαροσκοπικά  αφαίρεση των ενδομητριωσικών βλαβών με νυστέρι ή καταστροφή των βλαβών με ηλεκτροκαυτηριασμό ή εξάχνωση με LASER.
- ριζική αντιμετώπιση -αφαίρεση μήτρας/σαλπίγγων και ωοθηκών, κυρίως σε γυναίκες που έχουν συμπληρώσει την οικογένειά τους, η νόσος είναι σε προχωρημένο στάδιο και η φαρμακευτική αγωγή έχει αποτύχει.
 

 

Διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικές ανάγκες

Πλοηγηθείτε στο περιεχόμενο του site ανάλογα με τις ηλικιακές σας ανάγκες
Ηλικία  
Αποτρίχωση με επιστημονική γνώση και με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και τεχνικές laser
κλείστε ραντεβού στο τηλ 23810 21483 περισσότερα

Επισκεφθείτε μας. Καλέστε στο 23810 21483