τηλ: 23810 21483

Βιοχημικός έλεγχος 1ου τριμήνου

Η εξέταση αυτή υπολογίζει με τη βοήθεια ειδικού προγράμματος Η/Υ την πιθανότητα κύησης με σύνδρομο Down και τρισωμίας 18, λαμβάνοντας υπόψιν την ηλικία της εγκύου, το βάρος της, την αυχενική διαφάνεια του εμβρύου καθώς και τα επίπεδα των βιοχημικών δεικτών ΡΑΡΡ-α και free-βHCG στο αίμα της μητέρας. Η αιμοληψία γίνεται την ίδια συνήθως ημέρα με τη μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας. Το αποτέλεσμα δίνεται υπό τη μορφή πιθανότητας και σαν όριο υψηλού κινδύνου για κύηση με σύνδρομο Down χρησιμοποιείται το 1/300. πάνς από το όριο αυτό (π.χ. 1/200 ή 1/100) η κύηση θεωρείται υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν θέλετε να προσωρήσετε σε επέμβαση (αμνιοπαρακέντηση ή βιοψία τροφοβλάσης), εξετάσεις που έχουν απόλυτη διαγνωστική ακρίβεια. Ακόμα και στην ομάδα υψηλού κινδύνου πάντως τα περισσότερα έμβρυα θα είναι τελικά φυσιολογικά. Τα αποτελέσματα είναι στατιστικά και όχι διαγνωστικά για την ύπαρξη χρωμοσωματικών ανωμαλιών. Υπολογίζεται ότι θα ανιχνευθούν περίπου το 80% των κυήσεων με σύνδρομο Down και τρισωμία 18. (1 στις 5 από αυτές τις κυήσεις δεν θα διαγνωστούν). Επίσης ένα 4% των εξετάσεων αυτών έχει υπολογιστεί ότι δίνει ψευδώς πιθανότητα υψηλού κινδύνου και ότι αυτά τα έμβρυα στο τέλος θα είναι φυσιολογικά.

 

Free-βHCG (ελεύθερη ανθρώπινη βήτα γοναδοτροπίνη)

 

Αυτή  η ορμόνη παράγεται από τον πλακούντα και είναι αυτή που ανιχνεύεται στα τεστ εγκυμοσύνης. Τα επίπεδα της free-βHCG φυσιολογικά ελαττώνονται με την ηλικία εγκυμοσύνης. Εγκυμοσύνες με σύνδρομο Down τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα HCG από άλλες φυσιολογικές εγκυμοσύνες, ενώ τα εγκυμοσύνες με τρισωμία 18 τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα.

 

ΡΑΡΡ-α (πρωτεϊνη του πλακούντα)

 

Τα επίπεδά της αυξάνονται με την ηλικία της εγκυμοσύνης. Γυναίκες με χαμηλά επίπεδα ΡΑΡΡ-α στο αίμα τους στις 10-14 εβδομάδες κύησης έχουν αυξημένη πιθανότητα να γεννήσουν παιδί με σύνδρομο Down και τρισωμία 18. ανεξήγητα χαμηλά ποσά ΡΑΡΡ-α μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη για υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου, πρόωρο τοκετό ή προεκλαμψία.

Διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικές ανάγκες

Πλοηγηθείτε στο περιεχόμενο του site ανάλογα με τις ηλικιακές σας ανάγκες
Ηλικία  
Αποτρίχωση με επιστημονική γνώση και με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και τεχνικές laser
κλείστε ραντεβού στο τηλ 23810 21483 περισσότερα

Επισκεφθείτε μας. Καλέστε στο 23810 21483