τηλ: 23810 21483

Αμνιοπαρακέντηση, βιοψία τροφοβλάστης

Αμνιοπαρακέντηση

  Η αμνιοπαρακέντηση (λήψη αμνιακού υγρού) είναι επεμβατική μέθοδος για τον έλεγχο των χρωμοσωμάτων του εμβρύου. Γίνεται από την 16η εβδομάδα. Υπό υπερηχογραφικό έλεγχο μια λεπτή βελόνα εισέρχεται στον αμνιακό σάκκο και λαμβάνεται αμνιακό υγρό, μέσα στο οποίο βρίσκονται κύτταρα του εμβρύου. Αυτά στη συνέχεια εξετάζονται και μας δείχνουν αν το έμβρυο πάσχει από κάποια χρωμοσωματική ανωμαλία, όπως για παράδειγμα το σύνδρομο Down. Επίσης, μπορεί να μετρηθούν κάποιες ουσίες που είναι μέσα στο αμνιακό υγρό και οι οποίες μας βοηθούν να ανιχνεύσουμε για παράδειγμα, κάποια μεταβολικά νοσήματα. Τέλος, αφού καλλιεργήσουμε τα κύτταρα από το αμνιακό υγρό, μπορούμε να απομονώσουμε DNA και να μελετήσουμε κάποιο γονίδιο που μας ενδιαφέρει.
  Στην αμνιοπαρακέντηση υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος αποβολής (0,5-1%).

Πότε γίνεται :
1.    Όταν η μητέρα είναι σε «προχωρημένη» ηλικία (συνήθως πάνω από τα 35)
2.    Όταν υπάρχουν ενδείξεις από το screening του 1ου και του 2ου τριμήνου .
3.    Όταν βρεθούν παθολογικά υπερηχογραφικά ευρήματα (δείκτες χρωμοσωματικών ανωμαλιών).
4.    Όταν βρεθούν στην έγκυο αντισώματα ενδεικτικά λοίμωξης (π.χ. από κυτταρομεγαλοϊό, τοξοπλάσμωση ή ερυθρά.
5.    Όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό (π.χ. πάσχον προηγούμενο παιδί, ή κάποιος από τους 2 γονείς είναι φορέας κάποιας χρωμοσωματικής ανωμαλίας, που εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικό παιδί).      


Λήψη χοριονικών λαχνών


  Η βιοψία τροφοβλάστης είναι επεμβατική μέθοδος για τον έλεγχο των χρωμοσωμάτων του εμβρύου. Γίνεται την 11η-13η εβδομάδα της κύησης. Υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση μια λεπτή βελόνα εισέρχεται στον πλακούντα και λαμβάνεται υλικό (χοριακές λάχνες).
  Οι χοριακές λάχνες είναι μέρος του πλακούντα. Οι λάχνες έχουν το ίδιο γενετικό υλικό (χρωμοσώματα) με το έμβρυο, γι αυτό και εξετάζοντας τη χοριακή λάχνη είναι σαν να εξετάζουμε το ίδιο το έμβρυο. Έτσι μπορούμε να διαπιστώσουμε  αν το έμβρυο πάσχει από κάποια χρωμοσωματική ανωμαλία, όπως το σύνδρομο Down. Επίσης μπορούμε να απομονώσουμε DNA από τα κύτταρα αυτά και να μελετήσουμε κάποιο γονίδιο που μας ενδιαφέρει.
  Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της λήψης τροφοβλάστης είναι ότι γίνεται πολύ νωρίτερα στην εγκυμοσύνη, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι μερικές φορές τα αποτελέσματα είναι διφορούμενα και γι αυτό χρειάζεται να γίνει και αμνιοπαρακέντηση. Επιπλέον έχει λίγο πιο αυξημένο κίνδυνο αποβολής (1%).
 

Σχετικά άρθρα

Διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικές ανάγκες

Πλοηγηθείτε στο περιεχόμενο του site ανάλογα με τις ηλικιακές σας ανάγκες
Ηλικία  
Αποτρίχωση με επιστημονική γνώση και με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και τεχνικές laser
κλείστε ραντεβού στο τηλ 23810 21483 περισσότερα

Επισκεφθείτε μας. Καλέστε στο 23810 21483