τηλ: 23810 21483

Άρθρο: Υπερηχογράφημα ανάπτυξης- Doppler

Το υπερηχογράφημα ανάπτυξης γίνεται μετά την 24η εβδομάδα κύησης και συνήθως ανάμεσα στις 32-34 εβδομάδες. Σκοπός του είναι: Δ.Π.

  • Να γίνει μια σειρά μετρήσεων (βιομετρία εμβρύου) για να εξεταστεί η ανάπτυξή του και να υπολογιστεί το πιθανό βάρος του.
  • Να ελεγχθεί η ποσότητα του αμνιακού υγρού καθώς και η θέση και η μορφολογία του πλακούντα.
  • Να μετρηθεί η αντίσταση στη ροή αίματος στα αγγεία του εμβρύου, του πλακούντα και των μητριαίων αρτηριών της μητέρας (συνήθως ελέγχεται η ροή στην ομφαλική αρτηρία και εγκεφαλική αρτηρία και στη μέση).

 Οι μελέτες Doppler δίνουν πληροφορίες για την οξυγόνωση του εμβρύου κα τη λειτουργία του πλακούντα. Αυτές οι πληροφορίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τα μικρά σε βάρος έμβρυα και μας βοηθούν να αποφασίσουμε εάν ένα λιποβαρές (μικρό για την εβδομάδα κύησης) έμβρυο δέχεται αρκετό οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες από τον πλακούντα. Στις περιπτώσεις που οι ροές σε αυτά τα αγγεία δεν είναι φυσιολογικές χρειάζεται πιο λεπτομερής και συχνότερος έλεγχος.

Τι σημαίνει ανάπτυξη του εμβρύου

Τα έμβρυα όπως και τα παιδιά δεν έχουν όλα το ίδιο μέγεθος για την ηλικία τους. Άλλα είναι μεγαλόσωμα (π.χ. 90Ή εκατοστιαία θέση) άλλα μεσαία (π.χ. 50Ή εκατοστιαία θέση) και άλλα μικρόσωμα (π.χ. 10Η εκατοστιαία θέση). Το βάρος τους δεν εκφράζει την εβδομάδα κύησης όπως λανθασμένα πολλές φορές λέγεται (αυτή έχει ήδη καθοριστεί από το υπερηχογράφημα βιωσιμότητας) αλλά η εκατοστιαία θέση  τους πάνω στο διάγραμμα. Αν παρατηρήσετε στο δίαγραμμα της υπερηχογράφικής έκθεσης που παίρνετε, η ανάπτυξη του εμβρύου μπορεί να εκφραστεί με οποιαδήποτε εκατοστιαία θέση πάνω στο διάγραμμα. Σημαντική πληροφορία αποτελεί αποτελεί ο ρυθμός με τον οποίο αναπτύσσεται το έμβρυο στις διαδοχικές εξετάσεις. Ο ρυθμός της ανάπτυξης του εμβρύου μπορεί να είναι επιταχυνόμενος (μακροσωμιαία έμβρυα) ή επιβραδυνόμενος (λιποβαρή έμβρυα). Η πληροφορία αυτή θα εκτιμηθεί για να καθοριστεί η περαιτέρω πορεία της εγκυμοσύνης σας.

Διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικές ανάγκες

Πλοηγηθείτε στο περιεχόμενο του site ανάλογα με τις ηλικιακές σας ανάγκες
Ηλικία  
Αποτρίχωση με επιστημονική γνώση και με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και τεχνικές laser
κλείστε ραντεβού στο τηλ 23810 21483 περισσότερα

Επισκεφθείτε μας. Καλέστε στο 23810 21483