τηλ: 23810 21483

Άρθρο: διαγνωστικές εξετάσεις

ΤΟΜΟΣΥΝΘΕΣΗ

H πρόληψη με μαστογραφία θεωρείται σήμερα η πλέον αποτελεσματική μέθοδος για ανίχνευση του πρώιμου καρκίνου του μαστού μειώνοντας την πιθανότητα τουλάχιστον 30%. Όμως 15-30% των καρκίνων δεν ανιχνεύονται με την μαστογραφία ακόμα και στην πιο εξελιγμένη και αποτελεσματική μορφή της, την  ψηφιακή μαστογραφία, πάρα την μεγαλύτερη ευαισθησία της. Αυτό το ποσοστό είναι υψηλότερο στους πυκνούς μαστούς (που έχουν και 4 έως 5 φορές μεγαλύτερη επικινδυνότητα για καρκίνο) και σε γυναίκες μικρότερες των 50 ετών. Ένας από τους σημαντικότερους περιορισμούς της μαστογραφίας είναι το γεγονός ότι η επιπροβολή πυκνού ινοαδενικού ιστού στο μαστό μπορεί να μειώσει την ικανότητα να ανιχνεύσουμε ένα καρκίνο ειδικά αν είναι μικρός. Επίσης φυσιολογικοί ιστοί λόγω επιπροβολής δύνανται να μιμηθούν ψευδείς ανωμαλίες ή διαταραχές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μερικοί καρκίνοι να χάνονται η επιπλέον έλεγχοι και βιοψίες να χρειάζονται για επίλυση προβλημάτων που αυξάνουν το άγχος χωρίς να χρειάζονται.

Η τομοσύνθεση είναι μία καινούργια τρισδιάστατη (3D) τεχνική που έχει την δυνατότητα να αυξήσει την ακρίβεια της Ψηφιακής μαστογραφίας ξεχωρίζοντας τους φυσιολογικούς ιστούς από το πρόβλημα διευκολύνοντας την ανίχνευση των ύποπτων από τα καλοήθη χαρακτηριστικά ακόμα και της πλέον μικρής βλάβης.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΜΟΣΥΝΘΕΣΗΣ

Παρά το γεγονός ότι η τομογραφία σαν τεχνική ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 30, οι κλινικές εφαρμογές της τομοσύνθεσης ανεπτύχθησαν τα τελευταία 10 χρόνια ακολουθώντας την χρησιμοποίηση των ψηφιακών μαστογράφων και την μεγάλη εξέλιξη στην ταχύτερη επεξεργασία των σύγχρονων υπολογιστών.

Στους ψηφιακούς μαστογράφους που χρησιμοποιούν τομοσύνθεση παράγεται μία ακολουθία τομών 1 χιλιοστού πάχους όταν η λυχνία ακτινών-X περιστρέφεται γύρω από τον μαστό. Η δόση που χρησιμοποιείται για κάθε εικόνα είναι σχετικά μικρή ώστε η συνολική έκθεση τού αδενικού ιστού του μαστού σε τομοσύνθεση να είναι συγκρίσιμη μίας κανονικής ψηφιακής μαστογραφίας.

Οι εικόνες που λαμβάνονται είναι 50-70 ανά θέση (λοξή η face) ,ανάλογα με το μέγεθος του μαστού, ανακατασκευάζονται ηλεκτρονικά και παράγουν τρισδιάστατη (3D) τομογραφική εικόνα του μαστού στην οποία η κάθε τομή απεικονίζει τους ιστούς ευκρινέστερα στο συγκεκριμένο επίπεδο ενώ ασαφοποιεί στοιχεία σε ανώτερα η κατώτερα επίπεδα.

Έτσι, μικροί καρκίνοι που κρύβονται πολλές φορές καλυμμένοι από πυκνό ινοαδενικό στρώμα (υπαρκτό πρόβλημα μιας 2D τεχνικής όπως η μαστογραφία) ανιχνεύονται ευκολότερα με την τομοσύνθεση, ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες που συνήθως έχουν πυκνούς μαστούς.

Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι η τομοσύνθεση φαίνεται σε κάποιες εργασίες να μειονεκτεί ως προς την ανίχνευση των μικροαποτιτανώσεων- μικροασβεστώσεων (συσσώρευση αλάτων) κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται ο ακτινολόγος αλλά η κατασκευή του μηχανήματος της τομοσύνθεσης, όπου και γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστεί.

 

Η υπεροχή της τομοσύνθεσης έναντι της χωρίς τομοσύνθεση ψηφιακής μαστογραφίας έχει ήδη επιβεβαιωθεί σε μελέτες τα τελευταία 2-3 χρόνια.

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικές ανάγκες

Πλοηγηθείτε στο περιεχόμενο του site ανάλογα με τις ηλικιακές σας ανάγκες
Ηλικία  
Αποτρίχωση με επιστημονική γνώση και με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και τεχνικές laser
κλείστε ραντεβού στο τηλ 23810 21483 περισσότερα

Επισκεφθείτε μας. Καλέστε στο 23810 21483